işe giriş saglık raporu herhangi bir işe girerken saglık durumuzu ve işe uygunluk durumunuzu gösteren belgedir. bu makalemizde Antalyada işe giriş sağlık raporu nereden alınır, işe giriş sağlık raporu ücreti nedir, işe giriş sağlık raporu özel hastane ve devlet hastanesi fiyatları ile alakalı bilgilere yer vereceğiz.
Acelesi olanlar için belirtelim Antalyada en hızlı şekilde işe giriş saglık raporu almak için bize ulaşabilir ve 1 saat içinde raporunuzu temin edebilirsiniz. tel: 02425020126
Firmamız tarafından yapılan tüm tetkik sonuçları ve raporunuzu e-nabız üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Bir iş kolunda çalıştırılmak üzere yeni bir işçi alınacağı zaman istenen önemli raporlardan biri OSGB işe giriş sağlık raporudur. Kişinin sağlığının çalışacağı iş için uygun olup olmadığı OSGB işe giriş sağlık raporu ile belli olmaktadır. Çeşitli firmalara personel alımı sırasında da sağlık muayenelerinin yapılmış olması, kanuni bir zorunluluk taşımaktadır.
Diğer yandan yapılacak olan işin zorluğuna, şekline göre muayene metotlarında değişikliklerin yaşanması mümkündür. Bir kişinin işe girmeden önce muhakkak bu belgeyi alması ve işe giriş sırasında teslim etmesi gerekir.
İşe giriş saglık raporu nereden alınır diyecek olursanız en hızlı şekilde Yetkili OSGB firmalarından, devlet hastanelerinden ve özel saglık kurumlarından alınabilir.
Antalyada işe giriş saglık raporunun devlet hastanelerinden alınma süresi 2 gün, özel saglık kurumlarında 1 gün ve yetkili OSGB firmalarında ise 1 saat sürmektedir.
Antalyada işe giriş saglık ücretleri kuruma göre farklılık göstermektedir. Devlet hastanelerinde saglık raporu 600TL, özel hastanelerde 1500TL ve yetkili OSGB firmalarında ise 600TL ücret ile saglık raporunuzu temin edebilirsiniz.
Antalya da işe giriş saglık raporunu en uygun fiyatla 1 saat içinde almak için bize ulaşabilirsiniz.
Aile hekimlikleri genel olarak saglık ocaklarında hizmet vermektedir ve saglık raporu veremezler. bazı durumlarda aile hekimlikleri tam teşekküllü bir kurum içinde hizmet vermektedir. böyle durumlarda saglık raporu temin edilebilmektedir. işe giriş saglık raporu temin sürenizden itibaren 30 gün geçerlidir.
İşe başlamadan önce hazırlanması gereken işe giriş sağlık raporu, kişinin çalışacak iş için uygun olup olmadığının belirlenmesi için kullanılır. Tehlikeli ve çok tehlikeli olan iş kollarında bu rapor ibraz edilmeden çalışmaya başlanmaz. Kişinin hem ruhen hem de bedenen uygun olduğunu gösteren işe giriş sağlık raporu, iş akışının düzeni açısından da önemlidir. Çalışmaların sorunsuz ve bir düzen akışı içerisinde ilerlemesini sağlar. Hazırlanan rapora bakılarak söz konusu riskler belirlenir ve işçi alımı sırasındaki değerlendirmeler buna göre yapılır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işverenlerin, işe alım sırasında “İşe Giriş Sağlık Raporu” istemesi zorunlu tutulmaktadır. İşe girecek olan kişinin, yapılacak olan işe uygun olduğunun kanıtlanması noktasında bu raporu alması gerekmektedir. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesi noktasında işe başlamadan önce tüm tetkiklerin yapılması, muayenelerin gerçekleştirilmesi ve raporun düzenlenmesi şarttır.
Yüksekte Çalışabilir Raporu
OGSB İşyeri hekimlerince verilen yüksekte çalışabilir raporu, belirli tahlillerin sonuçlarına bağlı olarak verilir. Kişinin yüksekte çalışmak için sağlık durumunun uygunluğu tespit edilmektedir. Odyo, SFT, Akciğer filmi, EKG ve göz testi gibi testleri kapsamaktadır. Testlerin sonucuna bağlı olarak yüksek yerlerde çalışmanıza engel olacak herhangi bir sağlık durumunuzun olmadığını gösteren rapordur.
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu
İşçinin tehlikeli bir iş sahasında çalışması için sağlık açısından herhangi bir engelinin olmadığını beyan eden rapor, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporudur. Kişiler bu raporla beraber ağır ve tehlikeli işlerin yapıldığı sektörlerde iş sahibi olabilirler. Resmi bir bele olmasının yanı sıra bir yıl boyunca geçerliliği mevcuttur. Kişinin uygunluk seviyesinin yeterli olması, ruh sağlığının yerinde olması aranan kriterlerdir.
Aşılar (Tetanoz ve Hepatit Aşıları)
Çalışanın yeni başlayacağı işe uygunluğunun belirlenmesi için sektördeki riskler göz önünde bulundurulmaktadır. Özellikle yetişkin aşılama yönetmeliklerine bağlı olarak kişinin tetanos ve hepatit aşılarının olup olmadığı belirlenmektedir. Koruyucu amaçlarla aşılamaların belirlenmesi, geçerlilik seviyesinin kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Hekimlerce gerekli görülmesi halinde aşıların yenilenmesi gibi durumlar söz konusudur. Bunlarla beraber işe giriş için aşıların uygun olduğunu beyan eden bir rapor hazırlanmaktadır.
Elektro Kardiyografi (EKG)
Koroner yetmezlik, kalp duvarlarında kalınlaşma gibi bulguların saptanmasında Elektro Kardiyografi yani EKG önemli bir rol üstlenir. Ortalama beş on dakika kadar süren bir inceleme sonucunda EKG işlemi bitmiş olur. Ağrısız ve rahatsız etmeyen bir işlemdir. Kişi sırt üstü yatarak işleme hazırlanır ve elektrotlar el ve ayak bileklerine uygun şekilde yerleştirilir. Cilt yüzeyine yapıştırılan elektrotlarla kalbin elektriksel aktivitesi kontrol edilir. Kalbin ritmi, frekansı ve atış ritmi belirlenir. Kişinin kalbinin işlevinin değerlendirilmesi için kullanılan en önemli uygulamalardan biridir. Kalbin kasının nasıl kasıldığını direkt olarak gösteren bir işlemdir. Kişide kalp ritim ve iletim bozuklukları varsa EKG ile belirlenmektedir.
Göz Muayeneleri
İşe başlayacak olan kişinin veyahut çalışmaya devam eden kişilerin gözlerinde herhangi bir görme probleminin olup olmadığını anlamak için göz muayeneleri yapılmaktadır. Kişinin görme kalitesinin durumunu belirlemek, yapılan işinin, görme kalitesini nasıl etkilediğini anlamak için de bu taramalar yapılmaktadır. Detaylı bir göz muayenesinin uygun ortamda ve hijyen şartlarında dikkat edilerek yapılması gerekir. Kırılma kusuru taramaları ise bu iş için özel şekilde üretilen bir cihazla değerlendirilmektedir.
Odyometri (işitme Testi)
Kişinin işitme düzeyinin ölçülmesi, işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi için odyometri yani işitme testi yapılmaktadır. İşitme testleri, bireyin kulakla ilgili herhangi bir hastalığının olup olmadığını anlamayı sağlar. Kulak hastalıklarının değerlendirilmesi noktasında önem arz eder. İşitme sağlığının kontrol edilmesi, takibinin yapılması konusunda da bir hayli önemli olan tıbbı testlerden biridir.
P.A Akciğer Grafisi
Göğüs hastalıklarının tanımlanması için bir araç olarak kullanılan akciğer grafiği, kişinin sağlık durumunun belirlenmesinde rol oynar. İşçinin, gireceği veyahut devam etmekte olduğu iş için uygunluğunu tespit etmek amacıyla kullanılır. Gelişmeye devam eden sanayi ve diğer sektörlerde çalışmak için alınan sağlık raporunda talep edilir. Mesleki akciğer hastalıklarının değerlendirilmesi konusunda da önemli bir rolü vardır. Kişinin işyerinde kimyasal, toz ve duman gibi faktörlere temasının yüksek olması, akciğer kanseri ve diğer akciğer hastalıklarına yakalanma ihtimalini yükseltir P.A akciğer grafisi ile beraber tedavisi zor ve imkânsız olan bu hastalıklara yakalanma riskinin değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Pnömokonyoz Testi
Akciğerde toz birikmesi şeklinde tanımlanan meslek hastalığı pnömokonyoz olarak isimlendirilmektedir. Birden çok meslek grubu içerisinde kimyasala ve toza maruz kalınmaktadır. Bu riskler de akciğer hastalıklarının oluşması ve ilerlemesi açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. Akciğerin toz hastalıkları olarak yorumlanan inorganik tozların akciğerde birikmesi ve doku reaksiyonu öne çıkmaktadır. İşçinin çalışma ortamında toza maruz kalmasından ötürü oluşan bir hastalıkları kapsamaktadır. Pnömokonyoz testi ile kişide bu hastalık grubundan herhangi birinin olup olmadığı belirlenmektedir. Böylece çalışma ortamı için uygunluğu tespit edilmektedir.
Solunum Fonksiyon Testi (SFT)
Akciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kullanıldığı bilinen yöntem, solunum fonksiyon testidir. Kişinin ağır bir akciğer hastalığının olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Hastalık varsa, şiddetinin ne olduğu, tedaviye yanıtının nasıl olacağı gibi durumları anlamayı sağlamaktadır. Aynı zamanda tedavi sürecinde cerrahi müdahalenin uygun olup olmadığının belirlenmesinde de rol almaktadır. Mesleki hastalıkların tanısının konulması, taramaların yapılması ve değerlendirmeler için rutin olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kişi işe alınırken, çalışacağı sektör için uygunluğunun beyan edilmesinde de solunum fonksiyon testi istenebilmektedir.
Kan Grubu Tayini
Kişinin kanında bulunan kırmızı kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan antijenlerin test edilmesi için kan grubu tayini yapılmaktadır. Antijenlerin varlığı veyahut yokluğu kan grubu tayini ile belirlenmektedir. ABO tip tayini, antijenlerin yüzey antijenlerini belirlemektedir. Kan grubunun belirlenmesi sağlar. İşe girecek olan kişilerin kan grubu tayini yaptırmış olması, iş sağlığı güvenliği açısından da bir hayli önemlidir. Herhangi bir acil durum halinde, tıbbi müdahale için kan grubunuzun bilinmesi gerekir. Böylece kan grubu tayini için vakit kaybedilmez.
Tam Kan Sayımı ve Kan Tahlili (Hemogram)
Enfeksiyon, kansızlık ve lösemi gibi hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan tam kan sayımı testi, hemogram olarak tanımlanmaktadır. Pratik bir test olarak bilinirken vücutta bulunan kanın detaylı olarak incelenebilmesini sağlar. İşe alınacak olan kişinin sağlık durumundan haberdar olmak için kullanılır. Ayrıca tam kan sayımının yapılması, kanda oluşabilecek hastalıkların belirlenmesinde, buna karşı alınacak olan önemlerde de önemli bir rol üstlenmektedir. Kişinin çalışacağı iş için uygun olup olmadığını gösterir.
AKŞ: Açlık Kan Şekeri Testi
Kişinin diyabetinin olup olmadığını ve diğer rahatsızlıklarının belirlenebilmesi için açlık kan şekeri (AKŞ) testi yapılır. Aç karna kan şekeri ölçümünün yapılması olarak bilinen açlık kan şekeri, var olan rahatsızlıkların kontrolünde de rol alır. Test sonucunda elde edilen değerse sabit değildir. Belirli bir aralık bulunmaktadır ve bu aralığın dışına çıkan değer hastalığın habercisidir. Gerekli görülmesi halinde kişi için tedavi sürecine girilmektedir. İşe alınacak olan kişinin açık kan şekerine bakılarak, iş için uygunluğunun olup olmadığı da belirlenmektedir.
TKŞ: Tokluk Kan Şekeri Testi
TKŞ, "Tokluk Kan Şekeri"nin kısaltmasıdır. Tokluk kan şekeri, bir kişinin yemek yedikten 2 saat sonra kanındaki şeker seviyesini ölçmek için yapılan testtir. Sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da testin sonucunun normalin dışında olması, kendini belli etmektedir. Sonuçlara göre tokluk kan şekeri yüksekliği veyahut tokluk kan şekeri düşüklüğü gibi durumların ortaya çıkması mümkündür. Kişide şeker hastalığının olup olmadığının belli olmasında kullanılır. İş sağlığı raporu içerisinde de talep edilen TKŞ, kişinin çalışacağı iş için uygunluğunu yansıtır.
HbA1c: Hemoglobin A1c
Diyabet hastalığı ile ilgili herhangi bir problemin olup olmadığını anlamak için uygulanan kan testi, HbA1c olarak bilinir. Kişide diyabet hastalığının teşhisinde kullanılırken şeker hastalığının durumunun anlaşılmasında da kullanılmaktadır. Kandaki şeker oranının ölçülmesini sağlamaktadır. Kolay bir biçimde uygulanan bir test olmasının yanı sıra öncesinde herhangi bir hazırlık yapmak gerekmez. Kişinin aç veyahut tok olması, testin sonucunda bir farklılık oluşturmaz.
Portör Muayenesi (Portör Testi)
Öncesinde veyahut halen gıda ile ilgili sektörlerde çalışan kişilerin, gıda yoluyla bulaşan herhangi bir hastalık taşıyıp taşımayacağını anlamak için Portör muayenesi yapılmaktadır. Portör testi, laboratuvar tetkikleriyle sonuçlanmaktadır. Tek bir test olmamasının yanı sıra farklı testleri bir arada barındırmaktadır. Yani kişinin portör muayenesinin olumlu sonuçlanması için yapılan tahlillerin hepsinin temiz olması gerekir. Bu tahlillerse, gaita kültürü, burun kültürü, boğaz kültürü gibi seçeneklerden olmaktadır.
Çalışanlar tarafında sağlık muayeneleri ve gereken kontrollerin istenmesi halinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununca zorunlu hale gelmiştir. Çalışanlar ve genel olarak sağlık durumları oluşturulmuş olan gerekli kanunlar ile güvece altına alınmaktadır. Tam olarak bu alanda devreye girmekte olan bir mevzuat ile çalışanların sağlık kontrollerinin sağlanması adına hizmetler sunulmaktadır.
Durum böyle olduğundan kaynaklı olarak İSG konusunda hem teknik bir koruma oluşturulmuş hem de kişisel olarak koruma yöntemleri oluşturulmuştur. İşyerlerinde çalışmakta olan kişilerin mesai saatleri içerisinde erişiminin kolay olduğu bilinmektedir. Bu nedenle gerekli kontrol ve sağlık taramaları için İSG sisteminde gezici araçlar tarafından hizmet alınması da son derece uygundur.
Araçların işyeri ziyaretlerinde bulunarak gereken uygulamaları yapmaları çalışanların hastane ortamına giderek yapmalarından daha hızlı bir sonuç elde etmesine sebebiyet vermektedir. Güvenilirliği hakkında da son derece güvenilir bu uygulama sayesinde işyerlerinde çalışmanın aksamasına gerek kalmadan sonuç almak mümkündür.
Bu araçlar sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış ve ruhsat verilmiş araçlardır. Öyle ki aksi durumlar için hizmet verme gibi bir durum gerçekleştirilememektedir. Araçlar donanımlı oldukları gibi sunmuş oldukları hizmetler açısından da geniş bir alanı içermektedirler.
Mobil sağlık taraması gerçekleştirmekte olan araçlar donanım olarak röntgen ve odyo laboratuvara sahip araçlardır. Mobil sağlık taraması gezici İSG hizmeti aracı ile kaliteli ve güvenilir bir hizmet alınması son derece mümkündür. Sağlık bakanlığınca onaylı olarak hizmet sunan bu araç işçi ve işyeri faaliyetlerini aksatmadan sunulmakta olan bir hizmet olarak bilinmektedir. Farklı farklı hizmetler ile özellikle işyeri sahipleri nazarında kolaylık sağlamaktadır.